Amenajarea unei sere sau solar

In zilele actuale dorim tot mai mult sa mancam sanatos. Agricultura ne ofera alimentele de care avem nevoie zilnic: fructe si legume.
Cel mai des gasim in magazine fructe si legume tratate sau imbogatite cu substante chimice pentru a arata mai bine, pentru a fi mai mari si mai colorate, astfel, o sera devine tot mai necesara pentru o hrana cat mai sanatoasa.

Cum se construieste o sera in gradina?

Cu un pic de munca si rabdare in primul rand.
Se va crea prima oara schela, fie din lemn, fie din teava, fier. In general e recomandat sa fie din fier. Se va crea o forma semi-circulara, asa incat atunci cand ploua, apa sa curga la vale.

De asemenea, construirea unei sere presupune si alegerea unui pamant bun si bogat in substante nutritive inainte. Nu faceti sera in locuri in care nu cresc plantele in general.

Apoi, invelirea serei cu celofan. Acesta nu este foarte scump spre deosebire de sticla. O sera profesionala presupune si un cost suplimentar, insa una de familie poate fi construita si mai mica si mai ieftin.

Celofanul va fi prins corect si bine pentru a nu zbura in zilele cu vant puternic si furtuni. De asemenea, in fiecare zi celofanul se va deschide pentru a da aer plantelor.

Dupa ce infrastructura a fost creata, se vor planta cele dorite, in general legume si fructe, exclus arbori si arbusti. In mijlocul serei veti crea din lemn cateva sectiuni, de circa 50cm x 50cm, acolo veti pune plantele ce urmeaza sa le plantati dupa cele actuale vor fi epuizate.

Udatul: plantele vor fi udate zilnic in zilele toride de vara si la 2-3 zile in zilele in care nu e foarte cald afara. E recomandat sa nu le udati prea mult pentru ca vor muri.

Pont: in cazul in care aveti rosii, creati mici schele din tevi de fier si sarme pentru ca acestea sa se poata intinda si sa creeze un numar mai mare de fructe.
cum se face o sera

Alte detalii despre sere si solare:
1. Se pot obtine fonduri europene pentru acestea? Da, insa doar in cazul in care productia va fi dusa catre vanzare si distribuitori.

2. Ce investitie minima este necesara? Pentru o sera de familie de circa 10 metri pe 8 metri, costurile nu vor depasi mai mult de 1000E pentru constructie si plantare.

3. Ce plante pot fi plantate in sera? Oricare, de la plante pentru consum pana la cele medicinale.

4. Cati ani rezista o sera? Are o durata de viata de circa 5 ani in cazul in care este facuta din material plastic (celofan) si in jur de 10-15 ani daca este facuta din sticla.

5. Cum o protejeze impotriva insectelor / daunatorilor? Folositi insecticide, insa nu abundent pentru ca veti contamina productiile. Cel mai bine e sa fiti precaut si sa o sigiliati bine incat daunatorii sa nu aiba acces.

Urmareste-ne si pe Facebook

Social

Lasa un comentariu

© IdeiDesign.com
...