Cum amenajez un acvariu pentru pesti acasa

Tuturor ne plac pestisorii, si mai ales sa privim la ei in propriul acvariu acasa! Dar ce ne facem cand nu ne permitem sa cumparam un acvariu nou direct din magazin, intrebarea este: cum amenajez un acvariu acasa?decorare acvariu pesti

Cum amenajez un acvariu acasa

Inainte de a incepe sa contruim si sa amenajam un acvariu perfect pentru micutii nostri inotatori, trebuie sa stim niste lucruri esentiale, prin urmare, va invit sa luati notitele necesare de mai jos:

Forma ideala pentru un acvariu construit corect se ia in functie de calcule corecte, unde lungimea este egala cu inaltimea si inmutita cu un coeficient ce variaza de la 1,5 pana la 2,5 m. Aici inaltimea este usor superioara latimii, in cazul unui acvariu castrat situatia sta invers. Volumul acvariului se calculeaza si el pe baza unui calculator special, pe care il puteti gasi pe site-uri specializate.
Pentru inceput este bine sa alegi un bazin de dimensiuni mici si cu un volum de maxim 40 L in care poti creste 10 pestisori.

Amplasarea acvariului in casa

Fie ca vorba de un acvariu mic sau unul mare avem nevoie de un spatiu numai al lui unde sa-l depozitam. Locul unde doriti sa aplasati acvariul trebuie ales in functie de alte doua criterii importante pentru sanatatea pestisorilor dumneavoastra, si anume, alegeti o zona care nu este expusa direct la soare, deoarece va permite cresterea excesiva a algelor si va cauza supraincalzire, totodata tineti acvariul departe de ventilatoare si aeroterme.

Suportul pentru acvariu

Suportul este absolut necesar, pentru construirea unui suport avem nevoie de PAL, in cazul acvariilor de mici dimensiuni, de lemn masiv acoperit cu PAL in cazul celor mai mari, iar pentru acvariile de peste 200 de L ar fi indicat sa facem un schelet din teava rectangulara care sa ofere siguranta in timp.

Echipamente

Capacul nu este un echipament indispensabil unui acvariu insa prezinta cateva functionalitati necesare cu siguranta acvariului nostru. Reprezinta un suport pentru becurile sau neoanele care ilumineaza acvariul, nu permite pestilor sa sara din acvariu, si impiedica evaporarea rapida a apei. Nu ne incomodeaza atunci cand vrem sa dam de macare pestilor, deoarece are o usita mai mare sau mai mica, in functie de model, care ne lasa sa umblam in acvariu si fara sa ridicam intreg capacul.
Pentru iluminatul in acvariu se folosesc neoanele deoarece consuma mai putin si degaja mai putina caldura. Daca nu tineti plante si folositi un acvariu axat doar pe pesti, atunci puteti alege sa folositi orice tip de neoane, atata timp cat nu orbiti pestii.
In cazul acvariilor cu plante este nevoie de un neon cu lumina calda (galbena). Puteti apela la suprafetele reflectorizante, acestea reflecta lumina spre suprafata apei.
Din bazin nu trebuie sa-ti lipseasca un incalzitor cu termostat pentru a mentine o temperatura constanta a apei si un filtru de aer pentru a filtra si oxigena apa.

Substratul

Ca substrat puteti folosi pietris, nisip sau turba dar nesapara acoperita cu pietris sau nisip. Este bine de stiut sa nu folositi doar pietris sau nisip fin deoarece acesta sufoca radaciile plantelor si nu permite patrunderea nutrienilor. Nisipul si pietrisul calcaros creste duritatea apei, insa acestea se foosesc doar in acvariile africane, care prefera doar apa dura.
Spalati nisipul pe care l-ati cumparat de la veterinar inainte de a-l pune in acvariu.

Decorarea

Exista diverse tipuri de decoruri pentru acvariile pestilor, de exemplu, puteti alege sa-i implementati ascunzatori si pesteri formate din pietre sau bucati de lemn. Aveti grija la cum le asezati, asa incat sa nu cada peste pestisori. Plantele trebuie sa fie naturale si cat mai speciale, le poti aranja astfel incat sa maschezi filtrul de aer si termometrul. Algele se aseaza si ele in functie de marime, cele mari in spoate, cele mici in fata. Daca ai reusit sa aranjezi plantele corect te vei putea bucura de privelistea frumoasa si relaxanta a pestisorilor tai inotand fericiti.

Alegerea pestilor

Daca ai o specie preferata de pesti pe care sa poti sa-i ingrijesti intr-un acvariu acasa, ii poti cumpara din magazine de specialitate. Intereseaza-te in primul rand despre modul lor de trai si ingrijirea de care au nevoie. Preturile pestilor variaza de la 10 pana la 300 de lei.

Intretinea acvariului

Pentru un acvariu cu pesti si plate sanatoase si apa curata trebuie sa intrunim niste conditii:
Apa se schimba macar o data pe saptamana in proportie de 30% pentru a-i pastra proprietatile chimice neschimbate. In cazul acvariloe aglomerate apa se schimba chiar mai des in in cele care exista pui, poate fi schimbata si zilnic dar in proportia tot de 30%, niciodata toata. Un schimb masiv a apei poate duce la imbolnavirea pestilor deoarece ei nu au timp sa se obisnuiasca cu noua apa. Asta nu inseamna ca schimbatul des al apei dauneaza pestilor, din contra poate fi benefic doar daca se respecta proportia indicata de 30-40%.
Schimbatul apei se face cu ajutorul unui pompe speciale cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului.

Urmareste-ne si pe Facebook

Social

Lasa un comentariu

© IdeiDesign.com
...