Construirea unui gard viu pentru gradina ta

gard viuAtunci cand stai la casa sunt multe optiuni practice si de decor pentru ati imbunatati aspectul casei si al gradinii. Gardul viu pare sa fie o solutie satisfacatoare si de durata, pe care din ce in ce mai multi romani o pun in practica, insa exista cateva sfaturi cu privire la construirea unui gard viu de care trebuie sa tineti cont. Pentru a nu va confrunta cu mici probleme legate de contruirea unui gard viu pentru gradina ta, fii atent la sfaturile si ideile de mai jos.

In functie de scopul pentru care doriti sa aveti un gard viu, in interes practic sau doar de decor, se aleg tipurile de plante utilizate, mai dese, mai inalte, cu flori sau fara etc.
Pentru gardul viu exista diferite categorii de plante: plantele care raman verzi tot timpul anului (de exemplu tuia sau buxus), plantele care isi pastreaza doar o perioada frunzele (exemple caprifoi, iedera sau vita salbatica) si plante care infloresc pierzandu-si frunzele iarna (iedera cu flori mov sau galbene, iasomia, etc.)

Pentru construirea unui gard viu sunt doua optiuni. Fie prin insamantare, adica pornirea gardului de la 0, fie prin plantarea de puieti mici sau mari ori tufe. Au nevoie de atentie mai mare in primele trei luni cat sa se fixeze radacinile in pamant, daca ploile sunt dese atunci nu mai trebuie udate suplimentar.
Gardul viu se poate obtine diferit in functie de felul cum alegem sa plantam arbustii saunplantele, un singur sir de copaci/arbusti este eficient in delimitarea unei suprafete fate de cel facut din plante inalte si tufe dese, plantate pe cate doua siruri, menit sa stopeze privirile nedorite sau intrarea unor animale.
In functie de numarul de randuri si a plantelor pe care le folositi, gardul va iesi subtire si rar (un singur sir) sau mai bogat si mai dens cand plantarea se face pe minim doua randuri paralele.

Daca va intereseaza un gard care sa intretina aspectul frumos al casei si al gradinii, alegeti plantele speciale pentru astfel de garduri vii de decor. Cel mai bine e sa va interesati de plantele care va plac si sa va uitati pe diverse poze cu garduri vii, asa va puteti inspira mai bine in alegerea gardului potrivit. Sunt cateva exemple de plante cunoscute care intretin si fac gardurile vii atat de frumoase: Molidul, fagul rosu, paducelul, berberis, ligustrum, iasomia, macesul, salcia, fagul sangeriu, paltinul de campie, etc.

Conteaza foarte mult zona in care puneti gardul, din punct de vedere al climei, al umiditatii si al conditiilor de vant. Daca alegeti o plata exotica sau mai speciala pentru gardul viu, asigurati-va ca va rezista la conditiile specifice tarii noastre, sau a zonei din gradina, in functie de sol si etc.
Nu este indicata plantarea gardului prea aproape de casa ori alte constructii, in evitarea riscurilor de incediu sau a altor catastrofe.

Sunt plante care pot forma un gard viu pe un gard anterior din sarma sau lemn, ori pe alte suporturi. Acestea sunt: Vita de Canada, bursera simarouba, spondias, erythrina, iedera, Mana Maicii Domnului, etc.

Dupa achizitionarea plantelor pentru gardul viu, aveti grija sa nu le lasati cu radacinile la soare si vant, de preferat sa le tineti in apa inainte de plantarea propriu-zisa. La plantare radacina trebuie sa stea vertical, sa nu fie indoita, acoperita cu pamant si udata cat mai bine pane se obtine un aspect mlastinos. Este bine ca sa le plantati cat mai repede de la momentul cumpararii respectivelor plante.

Alegeti cu grija locul in care doriti sa creasca acest gard viu, deoarece va fi destul de greu sa-l mutati daca cumva va razgantiti in timp.
Pentru a tunde gardul la acelasi nivel pe toata lungimea lui, puteti incerca sa urmariti aceeasi inaltime cu cea a plantelor taiate anterior sau puteti puteti lega o sfoara dintr-o parte in alta, la inaltimea dorita. De asemenea, puteti sa luati un reper de pe imbracamintea dumneavoastra (un buzunar, o capsa, un desen) si sa taiati intotdeauna la acel nivel.

Gardul viu necesita multa ingrijire si atentie, astfel riscati sa-l pierdeti daca nu este tuns sau udat la timp. Deasemenea puteti creea forme interesante din tufele gardului, pentru un aspect mai atragator si plin de viata.

Urmareste-ne si pe Facebook

Social

Lasa un comentariu

© IdeiDesign.com
...