Metode eficiente pentru irigarea gradinii

Irigarea gradinii este o treaba necesara si bine de stiut pentru fiecare gradinar care doreste sa aiba o gradina frumoasa si bogata in legume, fructe si flori. Metodele de udare a gradinii nu sunt grele insa exista cateva sfaturi eficiente in ceea ce priveste acest lucru, pe care le voi explica in randurile de mai jos.

udarea-gradinii-furtun-cu-pistolPentru o gradina cat mai frumoasa si sanatoasa este important ca udatul sa fie constant si sa existe acolo unde trebuie, deoarece nu toate plantele au aceleasi nevoi, iar irigarea corecta a gradinii este influentata de aceste plante. De regula orice gradinar, fie el unul care priveste gradinaritul ca pe o pasiune relaxanta, sa isi organizeze gradina in functie de plante si de nevoile lor, dar in primul rand trebuie sa arate estetic.
Apa de ploaie nu este suficienta pentru cresterea armonioasa a plantelor intr-o gradina, de aceea udarea frecventa este un pas important in dezvoltarea lor, avand nevoie de apa in permanenta ca sa poate absorbi substantele nutritive din sol.

Pentru a organiza corect gradina trebuie sa stim informatii despre plante, fie ca sunt legume sau fructe, pentru a le cunoaste in totalitate nevoile. Asa cum unele plante au nevoie de lumina mai multa, altele mai putin, se intampla la fel si in cazul apei. Poate ca aveti plante in gradina care prefera sa fie udate odata la 1-2 saptamani iar altele prefera in permanenta solul umed. Un sistem de irigatii este solutia ideala pentru plantele iubitoare de apa.

Temperatura apei si a aerului sunt factori care influenteaza alegerea metodelor de irigare si momentul ales pentru asta. Plantele sunt pretentioase si accepta doar apa la temperatura foarte apropiata de cea a mediului, iar pentru asta cele mai bune momente in care se uda gradina sunt in primele ore ale diminetii sau seara la apus. Foarte multi gradinari ignora calitatea apei pe care o folosesc la irigatii, folosind apa de la robinet, apa tratata care poate dauna foarte mult plantelor. Apa statuta este indicata la udarea plantelor, apa care ulterior ati strans-o in rezervoare special amenajate si unde substantele s-au decantat si temperatura a ajuns la cea a mediului.

Popularele metode de udare a gradinii sunt stropitorile sau furtunul, capabile sa ude atat radacina cat si frunzisul. Pentru plantele mai firave, stropitorile sunt indicate la udare, iar in cazul gradinilpr mai complexe se alege furtunul.
In cazul gradinilor cu flori unde pot fi si plante cultivate in ghivece, se schimba regulile de udare. Exista perioade cum ar fi vara, cand aceste flori in ghivece cer apa zilnic, o metoda foarte eficienta este udarea prin imersie. Se tine ghiveciul intr-un vas plin cu apa dand posibilitatea plantei sa-si absoarba treptat cantitatea de apa necesara prin orificiile din fundul ghiveciului.
Daca se intampla sa fiti plecat in vacanta sau pur si simplu nu ati avut timp sa udati plantele, exista la magazinele de profil sisteme de irigatii destinate plantelor din ghivece care le asigura apa pe perioada indelungata.

Irigatia folosind instalatiile de picurare a devenit din ce in ce mai folosita in ultimul timp, iar daca anii trecuti aceste sisteme erau putin costisitoare, in prezent au devenit destul de accesibile. Acest tip de irigare prin picurare permite gradinarului sa aiba control asupra umiditatii solului, a nutrientilor dar si a ingrasamintelor folosite pentru fiecare planta. Este cea mai eficinta metoda in udarea gradinii, scutindu-ne de timp dar si de efort. Oricare dintre noi ne putem creea propriul sistem de irigare prin picurare, care ne va fi de folos in hranirea si mentinerea legumelor si fructelor dintr-un solar sau o sera spre exemplu.
Consumul de apa este redus considerabil cu 40%, deoarece debitul se regleaza in functie de umiditatea solului, care se masoara cu instrumente speciale.

In concluzie, pentru a te bucura de o gradina bogata in roade si flori, ai grija ca udatul gradinii sa fie constant, folosind sistemele de irigare care crezi ca te avantajeaza pe tine cat si pe plantele tale.

Urmareste-ne si pe Facebook

Social

Lasa un comentariu

© IdeiDesign.com
...