Panouri solare, avantaje si dezavantaje

panou solar schemaToata lumea stie ce sunt panourile solare, sau daca nu, macar ati auzit vorbindu-se despre acestea mai in detaliu incepand cu anul 2010. Panourile solare, prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, care trebuiesc stiute atunci cand urmeaza sa va construiti un panou solar.

In primul rand, panourile solare se impart in doua mari categorii:

  • panouri solare fotovoltaice
  • panouri solare termice
  • In categoria panourilor solare fotovoltaice, se incadreaza acele panouri care transforma energia provenita razele soarelui in energie electrica.
    A doua categorie, de panouri solare termice, le include pe acelea care capteaza caldura soarelui si o transfera unui flux de apa care poate fi astfel incalzita.
    Asadar cele doua tehnologii diferite permit fie furnizarea unei surse de apa fiebinte in toata casa, ori generarea energiei electrice.

    Toata discutia privind alegerea montarii acestor panouri, se invarte in jurul avantajelor pe care acestea le pot oferi. Intrebarile frecvente privind avantajele panourilor solare sunt: “Cati bani economisesc?”, “panourile solare functioneaza si iarna?”, “in cat timp imi recuperez investitia?”, “cu cat vor scadea facturile la energia electica si termica?”
    Pentru toate aceste nelamuriri exista cate un raspuns. De exemplu:

    Pe toata perioada verii, incalzirea apei este 100% gratis, iar pe perioada primaverii si a toamnei costurile se reduc, cel putin cu 60%.
    Costurile privind incalzirea casei pe timpul iernii se diminueaza cu pana la 70%. Factura la electricitate scade considerabil ajungand chiar si la 0. Independenta energetica implica insa zeci de metri patrati de panouri solare, iar costurile instalarii acestora sunt destul de mari.
    Panourile solare functioneaza si iarna. Cele prevaute cu tuburi vidate, jucand rolul unei solutii ati-inghet, permit functionarea fara probleme a panourilor chiar si iarna.
    Investitia se recupereaza in functie de panoul solar ales, cele folosite exclusiv pentru incalzirea apei, in maxim 5 ani investitia se recupereaza 100%.
    Panourile solare termice folosite si ca aport la caldura pentru incalirea intregii cladiri sunt extrem de costisitoare, investitia fiind recuperata in mai mult de 20 de ani cu tot cu cheltuielile de intretinere.

    Dezavantajele panourilor solare tin in mod expres de calitatea vremii. O cadere de grindina poate afecta serios calitatea panourilor solare. Tuburile care se sparg trebuie inlocuite pentru functionarea in continuare a panourilor. Deci intretinerea panourilor solare este practic singurul dezavantaj, in paralel cu costurile alocate.

    Panouri solare – Galerie foto

    Unde se monteaza aceste panouri solare?
    Panourile solare se monteaza pe acoperis, in directia sud sau sud-vest. Important e ca in acel loc sa fie soare cat mai mult timp in perioada zilei, sa nu fie umbrit de vegetatie sau cladiri.
    Panourile se monteaza la un unghi de circa 45°. Panourile cantaresc putin (30-70 kg fara apa din rezervor) si nu pot afecta structura acoperisurilor pe care sunt montate. Greutatea lor ajunge la cateva zeci de kilograme, in functie de model. Apoi se ia in calcul si volumul de apa in cazul celor cu rezervor exterior.

    Urmareste-ne si pe Facebook

    Social

    Lasa un comentariu

    © IdeiDesign.com
    ...