Plante de interior si ingrijirea acestora

Tot mai multe persoane aleg sa introduca plante de interior in caminele lor, pentru frumusetea si prospetimea de durata care o ofera. Ingrijirea acestor plante de interior presupune cunoasterea amanuntita a plantelor pe care le doriti sa le cresteti in casa dumneavoastra.
Asezate in diverse vase suspendate, pe masuta, sau intr-un colt al casei, pe balcon ori pe marginea ferestrelor, plantele de interior sunt sursa noastra de inspiratie si vitalitate intr-un decor cotidian “daunator”.

Este important sa avem mare grija de ele, oferindu-le cantuitatea necesara de apa, suficienta lumina, atentie si multa rabdare pentru a ne putea bucura din plin de frumusetea lor.
Atunci cand ai deja plante de interior in casa sau urmeaza sa cumperi, este foarte important sa stii absolut totul despre fiecare in parte, ca sa stii sa le oferi ingrijirile necesare in funtie de specie, altfel te vei trezi ca le vei pierde in scurt timp. Fiecare planta are “tabieturile ei” si modul ei de viata in dezvoltare, iar pentru asta e nevoie de hranirea plantei, lumina necesara, umiditate, pamant, recipient si ingrijirea frunzelor.
Incepem cu inceputul si anume:

pamant plante de interior

  • Pamantul
  • Pamantul este foarte important in viata unei plante. Toate plantele au nevoie de pamant fertizilat si aerisit, care da voie apei sa se infiltreze. Recomandat plantelor de interior este pamantul de sera, este format din turba si pamant de frunza.
    Nu toate plantele accepta acelasi tip de sol, Gloxiniile si Violetele au nevoie de un amestec de substrat din turba fibroasa, pamant cu frunze si nisip. Deasemenea pamantul se schimba cel putin o data pe an. Inainte sa schimbati pamantul nu udati plantele cateva zile pentru a dezlipi cu usurinta pamantul fara a rani radacina plantei. Replatati-o apoi intr-un nou ghiveci cu pamant proaspat, udat si cu ingrasamant. In cateva zile planta se va obisnui cu noul pamant si isi va reveni.

    ghivece plante de interior

  • Ghivecele
  • Recipientul este casa ijn care o planta de interior se dezvolta, iar pentru asta trebuie sa beneficieze de ghivece adecvate marimii lor. La inceput toate plantele se tin in recipiente mici, iar cand cresc mari este obligatorie schimbarea acestora. Ghivecele din lut sunt cele mai recomandate, pentru ca permit plantei sa respire in voie, fata de recipientele din plastic care nu au aceasta calitate.
    Este foarte important ca atunc cand cumparati ghivece si recipinte noi sa va asigurati ca acestea au gauri de drenaj la baza, avand un rol important in eliminarea surplusului de apa, asigurand viata plantei.

    ingrasamant plante de interior

  • Hranirea plantelor de interior
  • Hranirea plantelor, joaca un rol important in cresterea si dezvoltatrea fiecarei plate in parte, in functie de soi. Trebuie sa acordam mare atentie tipului de ingrasamant si modului de hranire. Perioada de hranire la plante este diferita, unele necesita hranire inainte de inflorire, altele in timpul cresterii sau a infloririi.
    Suplimentele alimentare sunt esentiale pentru plantele noastre, cele mai bune ingrasaminte fiind cele care contin azot, potasiu si fosfati. Ingrasamintele sub forma de pulbere se dizolva mai intai si apoi se amesteca cu apa pentru udat. Cititi instructiunile de utilizare a ingrasamintelor si administratile corect, altfel ve-ti risca sa imbolnavit planta.

    udatul plantelor de interior

  • Cat de des trebuie udate plantele de interior?
  • Cand achizitionati o planta de interior este important sa aiba o eticheta pe care sa scrie cateva instructiuni necesare de ingrijire, daca nu faceti conform catorva reguli de baza expuse mai jos.
    Cand temperatura ambientala este ridicata, lumina intensa, aer uscat si planta este intr-un ghiveci de ceramica, este necesara o udare mai frecventa. In caz contrar, adica cand temperatura este scazuta, lumina indirecta si ghiveci din sticla, plantele se uda mai putin.
    Se verifica pamantul de la suprafata inainte de udare, daca acesta este uscat aproximativ 5 cm in adancime cu siguranta planta are nevoie de apa. Nu faceti abuz de apa, caci riscati sa omorati planta, simtomele exesului de apa ilustreaza aspectul “obosit” al plantei, frunze ofilite, radacini putrezite si apa care balteste in farfurioara de scurgere.

    lumina pentru flori

  • De cata luminozitate au nevoie plantele de interior?
  • De obicei plantele de interior sunt iubitoare de lumina, dar mai sunt si exceptii a celor care indragesc mai mult umbra sau cele care prefera lumia filtrata (semi-umbra). Nevoile de iluminare a plantelor variaza in functie de specie. Plantele decorative cu frunze mari, colorate, dungate si flori spectaculoase vor lumina indirecta, dar puternica. Plantele mici si delicate care cresc din abudenta formand adevarate covoare verzi se descurca la semi-umbra. Cactusii cresc doar la lumina puternica, asa ca asezati-i cat mai corespunzator pentru e beneficia de toata lumina din casa.

    In functie de intensitatea luminoasa de care au nevoie pentru a se dezvolta corect, plantele de interior se claseaza in trei categorii. Plante care au stricta nevoie de lumina intensa, din ambundenta catevab ore bune pe zi, plante cu nevoi scazute de lumina si plante care au nevoie de lumina medie.

    stergerea_frunzelor_de_praf

  • Ingrijirea frunzelor plantelor de interior
  • In casa toate plantele risca sa-si acopere frunzele cu un strat gros sau subtire de praf, care influenteaza respiratia acesteia si aspectul mai putin placut. Pentru asta este indicat sa folositi o carpa moale, dinnbumbac umezita pentru a curata partea superioara s inferioara a frunzelor plantei la intervale regulate de timp orin de cate ori este nevoie. Pentru o curatare mai eficinta a frunzelor puteti folosi pulverizatoare speciale care pot tine praful la distanta si ofera luciul dorit frunzelor, sau o alta idee mai iesita din tipare, spalati planta sub dus. Mai exista plante ale caror frunze se pateaza la contactul cu apa, asa ca informati-va corect inainte de curarea frunzelor folosind apa.

    Plante de interior – Galerie foto

  • Cateva exemple de plante de interior
  • -Aspidistra elatior
    -Asparagus setaceus
    -Asparagusul Feriga
    -Chamaedorea elegans
    -Dracaena deremensis
    -Epipremnum aureum
    -Brassaia actinophylla
    –Brassaia arboricol
    -Chlorophytum comosum – Planta paianjen
    -Cissus rhombifolia
    -Dieffenbachia amoena
    -Dieffenbachia maculata
    -Ficus benjamina

  • Intretinere
  • Intretinerea plantelor de interior necesita informatii exacte si utile. Este important sa stim de unde provine, ce tip de sol prefera, catv de des trebuie hranita, udata, luminozitatea necesara, etc.
    Sanatatea lor trebuie mentinuta, asa ca feriti-le de daunatori si boli. Aveti grija frunzelor si curatile de praf si impuritati de cate ori este nevoie pentru a se putea dezvolta frumos si in voie. Eliminati frunzele vestejite si galbene deoarece impiedica dezvoltarea celor sanatoase. Oferiti-le atentie maxima si vorbiti cu ele.

    Urmareste-ne si pe Facebook

    Social

    Lasa un comentariu

    © IdeiDesign.com
    ...