Sfaturi pentru zugravit

sfaturi pentru zugravitDoriti sa va vopsiti casa? Sau doriti sa va revopsiti una din camere? Pentru ca lucrarile sa decurga intr-o ordine fireasca, si rezultatul sa fie cel scontat, dar nu in ultimul rand, pentru sanatatea dvs. este bine sa va informati in privinta aplicarii vopselelor. Aceasta nu este o treaba usoara, si sunt cateva lucruri care ar trebui sa le stiti inainte de a va apuca.

Primii pasi

Pentru o zugraveala la interior, voi presupune ca aveti deja mobila scoasa din camera. Va veti echipa cu trafalete, pensule si banda adeziva de hartie (in general o gasiti prin librarii sau/si prin magazinele unde gasiti suruburi, chei, adezive etc). Acoperiti cu ziare pardoseala, cu banda adeziva delimitati suprafata de vopsit de suprafata pe care nu doriti sa o vopsiti (plinta, intrerupator, toc de usa etc.)

Sfat: Daca din anumite motive ati lipit banda adeziva pe vopsea direct (la delimitarea tavanului alb sau la imbinarea colturilor intre doi pereti de diferite culori ), cand o indepartati, indepartati in lungul peretelui (pentru femei : ca banda depilatoare 🙂 ) altfel riscati sa cojiti peretele, indepartand tot odata si vopseaua.

Suprafata de vopsit trebuie sa fie neteda, reparati micile imperfectiuni. Vopseaua noua trebuie sa fie compatibila cu stratul existent de vopsea de pe pereti.  In caz contrar, slefuiti superficial vechiul strat si aplicati amorsa specifica vopselei lavabile noi.

Precautii : Respectati intervalele de umiditate si temperatura ale fiecarui tip de vopsea in parte. Verificati termenul de valabilitate al vopselei. Testati culoarea pe o suprafata mica de placaj, inaintea aplicarii pe perete. Verificati ca produsul sa nu fie toxic sau inflamabil (in cazul in care este, cititi cu atentie toate indicatiile produsului pentru a evita iritatii cutanate sau incendii).

Aderenta zugravelilor interioare si exterioare se constata prin frecare usoara cu palma pe perete.O zugraveala aderenta nu trebuie sa se ia pe palma.

Acum sa vorbim un pic si de zugravelile de la exterior. Recomand un specialist in cazul in care : trebuiesc montate schele, vechea vopsea trebuie indepartata prin ardere cu lampa de benzina sau doriti ceva mai special, cum ar fi modele in relief, calcio vecchio, stucatura venetiana etc. Culoare si aspectul final al fatadelor trebuie sa corespunda cu prevederile proiectului de arhitectura.

Inainte de inceperea lucrarilor de zugraveala exterioara trebuie terminate urmatoarele lucrari :

  • toate lucrarile de reparatii
  • pardoselile reci (plăci gresie, marmură), inclusiv lustruirea
  • tamplariile din lemn si cele metalice
  • jghiaburi, burlane, stresini, cornise, glafuri, socluri, cofrete pentru instalatii electrice sau de gaze etc. precum si trotuarele.

Pregatirea suprafetelor

  • in vederea finisarii cu zugraveli de var, suprafetele trebuie sa fie driscuite cat mai fin, astfel ca urmele de drisca sa fie cit mai putin vizibile; toate reparatiile necesare trebuie sa fie executate ingrijit, terminate si uscate.
  • in cazul suprafetelor de zidarie netencuita, care urmeaza sa fie zugravite direct, se vor curata cu atentie stropii si resturile de mortar, si se vor completa rosturile care prezinta goluri in mortar
  • Zugravelile vechi se vor razui cu spaclu, se vor spala cu apa si sapun si dupa uscare se vor pregati pentru zugravire ca in cazul unei zugraveli noi.

Posibile riscuri in aplicarea vopselelor actuale

Riscuri privind sanatatea umana

  • Inhalare.

Nu ar trebui sa existe risc de inhalare in conditii normale de utilizare. Dar totusi, in cazul in care acest lucru se intampla scoateti pacientul la aer curat.

  • Contact cu pielea.

Poate provoca o uşoară iritaţie. Scoateţi hainele contaminate şi spălaţi imediat zona afectată cu multă apă şi săpun. Dacă apar iritaţii, solicitaţi asistenţă medicală.

  • Contact cu ochii.

Poate provoca o uşoară iritaţie. Clătiţi ochii cu multă apă, ţinând pleoapele deschise, timp de minimum 10 minute. Dacă apar iritaţii, solicitaţi asistenţă medicală de specialitate (oftalmolog).

  • Inghitire

Dacă produsul a fost înghiţit, daţi pacientului să bea apă. Clătiţi repetat gura cu apă (fără să înghiţiţi). Dacă apar simptome, solicitaţi asistenţă medicală.

Incendiu. In cazul in care vopselele sunt substante inflamabile exista riscul incendiilor. In caz de incendiu, folositi urmatorii agenti de stingere: Apă pulverizată, spumă, pulberi chimice uscate, CO2. Pentru incendii mici se pot folosi materiale inerte – nisip, pământ, etc.

Scurgeri nedorite. In cazul in care au avut loc scurgeri nedorite de vopsea : opriţi şi absorbiţi scurgerea produsului cu un material absorbant inert (nisip, pământ, dolomită). Colectaţi produsul scurs şi materialul absorbant utilizat într-un container etichetat „deşeu” care trebuie eliminat în conformitate cu secţiunea 13. Curăţaţi zona cu multă apă. Ventilati bine incaperea.

Manipulare si depozitare. Nu lăsaţi recipientele deschise. Nu mâncaţi, nu beţi şi nu fumaţi la locul de muncă. Spălaţi mâinile cu apă şi săpun înainte de a mânca, bea sau fuma, precum şi la terminarea lucrului. Ţineţi containerele închise ermetic. Folosiţi numai containere omologate. Recipientele se vor păstra închise etanş în locuri de depozitare uscate, bine aerisite şi ventilate. Temperatura de depozitare:  +5…+ 400C . Depozitarea se va face în conformitate cu normele departamentale şi reglementările legale.

Protejarea corporala. Nu este necesară protejarea respiratiei, dacă zona de lucru este ventilată corespunzător. Pentru protejarea mainilor: purtaţi  mănuşi de protecţie corespunzătoare, din cauciuc nitrilic –  (NBR); grosime ³ 0,35 mm;  Timp de străpungere ³ 60 minute. După contaminarea cu produs, schimbaţi imediat mănuşile care se elimină ca deşeu. Purtaţi ochelari de protecţie dacă există riscul stropirii cu produs. Echipament de lucru: salopetă. Scoateţi hainele contaminate şi spălaţi-le înainte de re-utilizare. Spălaţi mâinile cu apă şi săpun înainte de fiecare pauză şi la terminarea schimbului. Ţineţi produsul departe de produsele alimentare.

Ecotoxicitate. Nu permiteţi pătrunderea produsului în ape,  în sol sau reţeaua de canalizare. Utilizând o practică de lucru corectă, preveniţi  deversarea produsului  în mediu,  în reţeaua de canalizare, sau pătrunderea în apele din pânza freatică.

Vopsele ecologice

Vopselele traditionale de pe piata contin in general substante toxice (agenti de inmuiere, metale grele, formaldehida etc), au un miros greu pana se usuca (compusii organici volatili se pot elimina in procesul de uscara in procent de pana la 70% ) si pot crea alergii, intoxicatii sau alte afectiuni. Dupa cum probabil stiti si dvs. exista deja pe piata vopsele ecologice, recomandate in special copiilor sau adultilor cu probleme de sanatate. Dupa o scurta documentare am descoperit cativa care aduc aceste produse pe piata : DURAZIV (DURAZIV FARA MIROS) , Naturalpaint (diferite produse Kreidezeit ) KOPROX si Benjamin Moore ( Eco Style Soft Matte).  Despre fiecare in parte puteti citi mai multe informatii pe site-urile lor, continut, mod de aplicare cat si sfaturi utile.

In curand va aparea articolul : “Factori in alegerea culorilor” care sa va ajute sa va decideti mai usor in alegerea culorilor din camera dvs. , si nu numai.

Daca doriti opinia unui arhitect de interior pentru decorarea (sau redecorarea) casei dvs. , eu ma numesc  Adriana Croveanu si va stau la dispozitie.

www.wix.com/adrianacroveanu/work

adrianacroveanu@ymail.com

0040 0723666935

Urmareste-ne si pe Facebook

Social

Lasa un comentariu

© IdeiDesign.com
...