Sfaturi pentru un gazon mai bun anul viitor

O casa frumoasa este nelipsita de gradina in care poti cultiva orice, de la flori la legume si arbusti, iar pe langa toate acestea un gazon verde si bine ingrijit este principalul element care da nota maxima unei gradini. Nu este usor de obtinut un gazon perfect, dar cei care se pricep in ale gradinaritului sigur stiu care este cea mai buna perioada pe sa o alegi in vederea pregatirii gazonuui pentru anul viitor.
Daca nu stiti va dezvaluim noi secretul, perioada care debuteaza cu aparitia primelor semne ale venirii iernii este prielnica semanarii peluzei.

Sa incepem cu cele 5 lucruri esentiale de facut in vederea obtinerii unui gazon perfect, de care sa fiti mandri:

  • Aplicati fertilizatori
  • Gazonul are nevoie de fertilizatori la inceptul iernii pentru a da roade anul urmator. Daca unii cred ca fertilizarea pe vreme rece ar putea produce efecte dezastruoase, 2 sau 3 aplicari cu fertilizatori intre lunile septembrie si decembrie, pot fi foarte benefice pentru gazonul dumneavoastra, in plus veti face economie la timp dupa ce vremea se va incalzi.

  • Curatati gradina de frunzele uscate
  • Curatenia in gradina reprezinta pentru unii un efort prea mare, insa este obligatorie deoarece daca lasati aceste frunze uscate vreme indelungata pe gazon, riscati sa sufocati iarba, ramanand fara destula sursa de lumina necesara la cresterea sanatoasa a peluzei.
    Este imporant sa nu asteptati pana ce aceste frunze se acumuleaza, formand covorase dense, ci greblati-le de cel putin doua ori pe saptamana. In felul acesta veti fi siguri ca gazonul dumneavoastra nu va avea de suferit de pe urma frunzelor uscate, putand sa se dezvolte in armonie pentru us aspect placut al intregii gradini.

    Nu aruncati frunzele stranse, acestea pot fi de folos daca le combinati cu alte elemnete, pot constitui un foarte bun fertilizator, facand astfel si economie la bani.

  • Irigarea peluzei
  • Daca vreinsa se observe diferente anul urmator pentru gazonul tau, ai grija ca acesta sa fie irigat si in pragul iernii. Nu exagerati cu irigarea, pamantul trebuie doar sa fie umed pentru a rece cu succes de perioada rece din timpul iernii. Udarea se face inainte de perioada de inghet, asta asigura o peluza cu iarba sanatoasa odata cu incalzirea vremii.

  • A insamanta sau a nu insamanta?
  • Expertii in gradinarit sunt de parere ca insamantarea in prag de iarca constituie cheia obtinerii unui gazon mai bun primavara. Insa precum starea vemii poate fi destul de dificil de anticipat, o iarna imprevizibila calduroasa poate declansa un dezastru noilor seminte. Insamantarea din iarna prezinta riscuri, dar daca aveti o suprafata mai mare de teren pentru plantare este mai bine sa asteptati venirea primaverii.
    In cazul in care plantati seminte pe o suprafata extinsa si nu pe una restransa ese bine sa va informati de riscurile care pot aparea, decizia va apartine.

  • Eliminati buruienile
  • Buruienile reprezinta un element negativ distrugator pentru majoritatea gazoanelor si culturilor, de aceea trebuiesc eliminate la timp, caci odata ce au prins radacini in primavara, va fi mult mai greu sa scapati de ele.
    Aplicati preventiv erbicide care mentin buruienile adormite pentru totdeauna, nu doar iarna, cand mai apoi odaa cu venirea primaverii explodeaza. Luati masuri si preluati controlul inca de la inceputul iernii in ceea ce priveste sanatatea gazonul pe care vi-l doriti sa arate perfect de verde si frumos cand da caldura.

    Indicat este sa apelati la produsele de prevenire a cresterii buruienilor decat produse pentru eliminarea acestora, nu puteti folosi cele doua metode alternativ.

    Urmareste-ne si pe Facebook

    Social

    Lasa un comentariu

    © IdeiDesign.com
    ...